• Stelios Kythreotis

Μήπως με τα νέα μέτρα παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης πολιτών;

Με βάση τα νέα μέτρα, δανειζόμενος ένα σχόλιο του Χρ. Κληρίδη, θεωρώ ότι παρά τις όποιες προσπάθειες για ομοιόμορφα μέτρα, τίθεται πιθανότατα θέμα παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.

Για παράδειγμα:

Αναστέλλεται η λειτουργία κλειστών εμπορικών κέντρων, αλλά επιτρέπεται η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων καθώς και τα μεγάλων καταστημάτων, πέραν των 500 τ.μ., με τήρηση του μέτρου 1 άτομο προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου διασφαλίζοντας τον έλεγχο στην είσοδο του καταστήματος για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας.

- Πως προκύπτει αυτός ο διαχωρισμός; Τι είναι εκείνο που κάνει το Mall επιδημιολογικά επικίνδυνο και τα υπερκαταστήματα παρόμοιου μεγέθους εκτός Mall όχι;- Πως προκύπτει η απόφαση να εξακολουθούν να διοργανώνονται πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Α, Β, και Γ κατηγορίας (πριν για κάποιο λόγο μόνο Α, μετά προστέθηκαν και οι Β και Γ, παρά την χειροτέρευση της κατάστασης) ενώ δεν επιτρέπονται οι προπονήσεις νέων κάτω των 18 ετών, την στιγμή που το 90%των κρουσμάτων στον αθλητισμό βρέθηκε σε ομάδες Α΄ κατηγορίας ποδοσφαίρου (προχθές στο ΑΠΟΕΛ, παλαιότερα σε άλλες ομάδες);

- Πως αποφασίζουμε να κλείσουν οι χώροι εστίασης 100% αντί να τους ζητήσουμε να προσαρμοστούν σε πιο αυστηρές παραμέτρους, πχ τραπέζι κάθε 5 μέτρα, μέγιστο Χ αριθμός (μικρότερος από πριν) κλπ; Ο υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας (οικονομία, επερχόμενη ανεργία) πίεσαν καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή για να περισώσουν ότι μπορούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάντα βέβαια με επιδημιολογικά αντίστοιχης ασφάλειας μέτρα;

- Πως επιτρέπαμε να ανοίγουν καφενεία όπου συχνάζουν ηλικιωμένοι μέχρι τις 7μμ καθήμενοι 6 -6 στα τραπέζια χωρίς μάσκες γιατί «πίνουν καφέ» (από 6 διαφορετικά σπίτια μαζί) ενώ απαγορεύουμε να κάνουν φροντιστήριο (με αποστάσεις και μάσκες) 4 -5 μικρά παιδιά που είναι λιγότερο εκτεθειμένα στον ιό;

Και πολλά άλλα. Το ποσοστό που νοσεί και έχει κίνδυνο, είναι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθεί η όλη προσπάθεια απομονώνοντας τους από όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους (παιδιά, εγγόνια).

Το Σύνταγμα μας, στο άρθρο 25, αναφέρει:

« Έκαστος έχει το δικαίωμα να ασκή οιονδήποτε επάγγελμα ή να επιδίδεται εις οιανδήποτε απασχόλησιν, εμπόριον ή επικερδή εργασίαν. Η άσκησις του δικαιώματος τούτου δύναται να υπαχθή εις τους υπό του νόμου τιθεμένους όρους, περιορισμούς ή διατυπώσεις, αναφερομένους αποκλειστικώς εις τα συνήθως απαιτούμενα διά την άσκησιν οιουδήποτε επαγγέλματος προσόντα ή οίτινες είναι απαραίτητοι μόνον προς το συμφέρον της ασφαλείας της Δημοκρατίας ή της συνταγματικής τάξεως ή της δημοσίας ασφαλείας ή της δημοσίας τάξεως ή της δημοσίας υγιείας ή των δημοσίων ηθών ή της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των ηγγυημένων υπό του Συντάγματος εις οιονδήποτε πρόσωπον ή προς το δημόσιον συμφέρον υπό τον όρον ότι διατυπώσεις, όροι και περιορισμοί δεν θα τίθενται διά νόμου κατ’ επίκλησιν του δημοσίου συμφέροντος εφ’ όσον είναι αντίθετοι προς τα συμφέροντα εκατέρας κοινότητος».

Κανένας δεν υποτιμά τις προσπάθειες των ειδικών για το καλό μας και την αντιμετώπιση της θανατηφόρας αυτής πανδημίας. Όμως, κάποια θέματα θα πρέπει να εξετάζονται με περισσότερη λεπτομέρεια.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων