• Stelios Kythreotis

Να έχουν φωνή οι πολίτες στην πολιτική.

Με αίσθημα ευθύνης δημοσιοποιώ την απόφαση μου να αποδεχθώ την πρόσκληση και να κατέλθω ως αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Λευκωσίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.


Δεν είμαι πολιτικός. Πολλοί φίλοι με ρωτάνε, γιατί θέλεις να μπλέξεις με την πολιτική, ειδικά αυτό τον καιρό;


Η απάντηση μου είναι απλή. Σαν ενεργοί πολίτες έχουμε δύο επιλογές:

- Η πρώτη είναι να εκτονωνόμαστε στο πληκτρολόγιο για τα κακώς έχοντα.


- Η δεύτερη είναι να τολμήσουμε να εμπλακούμε στα κοινά.


Αυτό, το δεύτερο αποφάσισα να πράξω εγώ, αυτή την φορά εκ των έσω.Μέσα από ομάδες πολιτών, για χρόνια τώρα πρωτοστάτησα στην προσπάθεια καθιέρωσης της #οριζόντιαςψηφοφορίας καθώς και με θέματα διαφάνειας στην πολιτική, όπως την προετοιμασία νόμου για την #διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων. Αμέτρητες συναντήσεις με φίλους - ενεργούς πολίτες, με κομματικά στελέχη και υπουργούς, για να πείσουμε για την ανάγκη αλλαγών και την πάταξη της διαφθοράς.


Κάποιοι θα αναρωτιέστε, γιατί με τον ΔΗΣΥ; Να σας εξηγήσω.


Χρόνια, παλεύαμε με άλλους ενεργούς πολίτες «απ΄ έξω» από τα κέντρα αποφάσεων. Οπότε, όντας αυτός που είμαι και προερχόμενος από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο, θεωρώ ότι άτομα του δικού μου προφίλ, πρέπει να μπουν σε υπάρχοντα κόμματα. Κυρίως στον ΔΗΣΥ, που είναι κόμμα εξουσίας. Παράγει πολιτική, είτε αρέσει σε κάποιους από εμάς, είτε όχι.


Τα 3-4 μεγάλα κόμματα, θα είναι στη Βουλή. Αυτό μην το ξεχνάτε. Είναι σημαντικό λοιπόν μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των μεγάλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΔΗΣΥ που είναι κόμμα εξουσίας, να υπάρχουν άτομα που δεν είναι κομματικά στελέχη, που έχουν διαφορετική άποψη σε διάφορα θέματα σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Και εμπειρίες βέβαια.


Είναι αυτό που πάντα εμείς οι πολίτες λέγαμε: να έχουν φωνή οι πολίτες στην πολιτική. Όχι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο τραπέζι των αποφάσεων, στη Βουλή.


Κάποιοι άλλοι, θα μου πείτε, «θα γίνεις κι εσύ μέρος του συστήματος». Δεν έχω τρόπο να σας πείσω, πέρα από το να σας πω ότι εγώ δεν είμαι πολιτικός καριέρας. Ούτε προσβλέπω σε κομματική αναρρίχηση. Αριστίνδην, συνεργαζόμενος είμαι. Αν με ξέρετε καλά, θα απαντήσετε την ερώτηση μόνοι σας.


Όντας οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων και ορμώμενος από τον ιδιωτικό τομέα όπου απασχολούμαι για 30 χρόνια, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα της #μικρομεσαίαςεπιχείρησης. Πολλά χαστούκια, πολλές επιτυχίες. Έχω δημιουργήσει και διοικήσει εταιρείες, μοναδικές διοργανώσεις και εκθέσεις και είχα για χρόνια την πρώτη ηλεκτρονική εφημερίδα της Κύπρου, την Offsite, που άφησε το στίγμα της.


Γράφω μελέτες για την #οδικήασφάλεια και το #κυκλοφοριακό της Λευκωσίας. Έχω ετοιμάσει με την ομάδα μου προτάσεις για την οδική ασφάλεια που παίρνουν σύντομα τον δρόμο τους.

Είμαι ενεργός αθλητής αγώνων αυτοκινήτου και καρτ με πολλά πρωταθλήματα στο ενεργητικό μου. Μέσα από τους αγώνες, έμαθα να μην φοβάμαι και αν μένω πίσω στην μάχη, να ανασυγκροτούμαι για να κερδίσω τον αγώνα.


Δεν φοβάμαι λοιπόν να εκτεθώ στα δύσκολα. Έχω εμπειρία στους δύσκολους αγώνες. Δεν φοβάμαι να μιλήσω για τα κακώς έχοντα από όπου κι αν προέρχονται.


Πρώτο θέμα που θα θέσω αν με στηρίξετε, είναι ο τερματισμός της χρηματοδότησης των κυπριακών κομμάτων από «εισφορές» εταιρειών και ατόμων. Μηδέν έσοδα, μηδέν εξαρτήσεις, μηδέν υποχρεώσεις. Και βέβαια, η οριζόντια ψηφοφορία την οποία ο ΔΗΣΥ υποστήριξε, αλλά δεν πέρασε από την πλειοψηφία των κομμάτων. Όπως και ότι έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια που ασχολούμαι ιδιαίτερα. Την κατάργηση των διπλών συντάξεων (χωρίς περιστροφές και παραθυράκια), την δήμευση περιουσιών όσων εμπλέκονται σε διαφθορά, την βελτίωση της παιδείας. Και ότι έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα οικονομίας, τις επιχειρήσεις.


Η #διαφάνεια, δεν είναι «κοτσιανιασμένη» από κανέναν ανεξάρτητο, κανένα κόμμα, κανέναν υποψήφιο. Μπορεί να είναι εύηχο να μιλάμε για κόμματα του κατεστημένου – και είναι σε πολλά σημεία - όμως η διαφάνεια δεν έχει χρώμα. Δεν αποδέχομαι λοιπόν ότι όλοι όσοι πορεύονται με τα «παλιά» κόμματα, είναι διεφθαρμένοι. Η πολύχρονη προσπάθεια μου στην καθιέρωση διαφάνειας, με οδηγεί στο δικαίωμα να παλέψω γι’ αυτήν, με τον τρόπο που αποφάσισα: Με την υποψηφιότητα μου στο συγκεκριμένο κόμμα.


Θα προσπαθήσω με την εκλογή μου να αποτυπώσω την ανάγκη για αλλαγές στην νοοτροπία της πολιτικής, όντας μέρος του συστήματος αποφάσεων.


Με διαφάνεια, με νέες προσεγγίσεις.


Και κυρίως, με καθαρά χέρια.


Ζητώ την στήριξη σας σε αυτό τον δύσκολο αγώνα που αποφάσισα να εμπλακώ. Γιατί οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στα κοινά και να φέρουν αλλαγή. Έχουν υποχρέωση να το πράξουν, άλλοι με την συμμετοχή τους και άλλοι με την ψήφο τους.


Στέλιος Κυθρεώτης

Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας

Δημοκρατικός ΣυναγερμόςΠρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων