• Stelios Kythreotis

Συστάσεις Greco, και διαφάνεια… Ήρθε η ώρα για Οριζόντια Ψηφοφορία! Βουλευτές, τολμάτε;


Για ακόμη μια φορά παρακολουθήσαμε όλους να μιλάνε για την ανάγκη να υπάρξει τερματισμός της διαπλοκής, να υπάρξει διαφάνεια στον χώρο της πολιτικής.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει συσκέψεις με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, προσπερνώντας τα περί δικηγορικών γραφείων και άλλα.


Το ΑΚΕΛ, προκαλώντας την νοημοσύνη όλων, κάνει πορεία έξω από το Προεδρικό ενάντια… στη διαφθορά, ξεχνώντας – τουλάχιστον - ότι ο βασικός «παίχτης» στο βίντεο ήταν βουλευτής του κόμματος του. Ξεχνά επίσης το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, της Focus, του Συνεργατισμού και πολλά άλλα που έχουν σημαδέψει την άμοιρη χώρα μας και εμπλέκουν μεταξύ άλλων και το ΑΚΕΛ.


Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ να κατηγορεί τους πάντες για διαπλοκή και «κατεστημένο» (όχι δεν είναι ανέκδοτο) ξεχνώντας το σκάνδαλο της Cyta και τον αντιπρόεδρο του που πήγε φυλακή, το σκάνδαλο της ΣΑΠΑ και το μέλος της επταμελούς επιτροπής του κόμματος του, Σάββα Βέργα αλλά και παλαιότερα σκάνδαλα με εμπλεκόμενους του κόμματος...

Αν αυτή θα είναι η αντιμετώπιση της διαπλοκής, φοβάμαι ότι όλα, θα είναι για ακόμα μια φορά, ένα πυροτέχνημα.


Εντωμεταξύ, η πρόσφατη έκθεση της GRECO για τον τέταρτο κύκλο αξιολόγησης της Κύπρου και την μη συμμόρφωση στο θέμα διαφθοράς κάνει για ακόμα και φορά επιτακτική την αλλαγή πλεύσης σε θέματα διαφάνειας. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη Βουλή, όπου οι παρατηρήσεις για μη συμμόρφωση στις συστάσεις είναι αρκετές.


Μεταξύ άλλων, η GRECO σύστησε για την Βουλή α) να διεξαχθεί μια λεπτομερής αξιολόγηση σε σχέση με διάφορες μορφές ενδεχόμενων επαφών με τρίτους (συμπεριλαμβανομένου και λόμπι), και β) να εισαχθούν κανόνες για βουλευτές για αλληλεπίδραση με τρίτα μέρη που μπορεί να αναζητήσουν να επηρεάσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εδώ, γελάμε. Οι σχέσεις δικηγορικών γραφείων, ελεγκτικών οίκων και λόμπι, με βουλευτές, είναι άμεσες.

Πέρα από τις όποιες μεταρρυθμίσεις για καταπολέμηση της διαπλοκής από τους «λύκους» στη Βουλή (από το «βάλαμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα» - κάποιους από αυτούς, όχι όλους βέβαια), εκείνο που ψιθυρίζεται τις τελευταίες μέρες και έχει κατατεθεί και πάλι στη Βουλή από τον ΔΗΣΥ, είναι η Οριζόντια Ψηφοφορία.


ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ.


Τολμάτε να υπερψηφίσετε την Οριζόντια Ψηφοφορία, απαίτηση των πολιτών τώρα;

Πριν μερικά χρόνια, σαν ομάδες πολιτών υπέρ της διαφάνειας, είχαμε διενεργήσει δημοσκόπηση με πολύ μεγάλο δείγμα και τα αποτελέσματα ήταν γύρω στο 90% υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας. Την πρόταση μας είχαν πλαισιώσει οι Οικολόγοι, ο ΔΗΣΥ, η Συμμαχία Πολιτών και μεμονωμένοι βουλευτές, όχι όμως αρκετοί για να υπερψηφιστεί η Οριζόντια Ψηφοφορία.Εναντίον, δογματικά τάχθηκε το ΑΚΕΛ, ενώ αδικαιολόγητα εναντίον ήταν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ καθώς και το ΕΛΑΜ. Η πρόφαση του ΔΗΚΟ ότι «το ΔΗΣΑΚΕΛ θα ελέγχει τα ψηφοδέλτια» πέφτει στο κενό, μόνο και μόνο αν κάποιος σκεφτεί ότι προτεραιότητα του κόμματος θα πρέπει να είναι να μπαίνουν άξιοι στη Βουλή και όχι μόνο «κομματόσκυλα». Αλλά και επειδή η πρόταση η ίδια με την μορφή που έγινε, το αποτρέπει.

Με ικανοποίηση, μιας και συμμετείχα προσωπικά στην προετοιμασία της πρότασης για Οριζόντια Ψηφοφορία πριν μερικά χρόνια (αυτή που απέρριψαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ) είδαμε ότι χθες ο ΔΗΣΥ με επιστολή του προέδρου του κόμματος, ζήτησε μεταξύ άλλων την θέσπιση της Οριζόντιας Ψηφοφορίας, από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του 2021 μάλιστα.


Θα αναμένουμε να δούμε τι θα αντιτάξει η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ (από το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ δεν περιμένουμε αλλαγή πλεύσης) για αυτή την νέα πρόταση για Οριζόντια Ψηφοφορία!

Όταν μιλάμε για διαφάνεια και για τερματισμό της κομματικοποίησης των πάντων, μια είναι η λύση, ή μια καλή ένδειξη τουλάχιστον, σε επίπεδο Βουλής: Η Οριζόντια Ψηφοφορία. Να μπουν οι καλύτεροι στη Βουλή, παλιοί και νεότεροι, από όλα τα κόμματα.


#orizontiapsifoforia #diafania #katharaprosopa

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων