• Stelios Kythreotis

Δεν μπορούσα να μην απαντήσω

Δεν μπορούσα να μην απαντήσω. Εκ μέρους των ενεργών πολιτών και όλων των διοργανωτών εκδηλώσεων.


Η απλή μονοκονδυλιά των αθλημάτων/χώρων (όλοι οι αγώνες χωρίς θεατές) άσχετα με την χωρητικότητα, το συνολικό εμβαδόν και τις συνθήκες, αλλά και η αντιμετώπιση των επαγγελματιών του χώρου μας είναι μεταξύ άλλων αυτό που κάνει τους πολίτες να ζητάμε αλλαγή στον τρόπο σκέψης εκείνων που έχουν εξουσία στα χέρια τους, σε όλα τα επίπεδα του Κράτους.


achna

Η κατάσταση με τα διατάγματα είναι μεν κατανοητή, αλλά ισοπεδωτική. Στείλαμε αίτημα να μας επιτραπεί να φέρουμε 350 άτομα στον αχανή χώρο της πίστας, με συγκεκριμένο ασφαλές πλάνο διαμοιρασμού τους σε 5 κερκίδες. Μας αρνήθηκαν.


Σε μια άλλη χώρα όπου ο ιδιωτικός τομέας τυγχάνει σεβασμού, ιδιαίτερα με όσα τεκταίνονται αυτό το διάστημα, θα υπήρχε άλλη αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών και στοιχειοθετημένων αιτημάτων. Όχι κατ’ ανάγκη θετική, δεν είναι αυτό που με ενόχλησε, αλλά η γενικευμένη αντιμετώπιση.


Η απάντηση μου στο Υπουργείο Υγείας:

Αγαπητέ κ. ΧΧ,


Με λύπη μου είδα την αρνητική απάντηση σας. Αν και κατανοώ πλήρως την δυσκολία λόγω των κρουσμάτων, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης και των διάφορων αιτημάτων από εταιρείες/δραστηριότητες όπως η δική μας είναι λανθασμένος και βέβαια επιζήμιος για εμάς σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να μπορεί να αιτιολογηθεί επιδημιολογικά, συγκρινόμενος με άλλες αποφάσεις που έχετε ήδη σε ισχύ.


Δεν μπορεί να εξισώνετε ένα αγώνα αυτοκινήτων σε μια ελεγχόμενη τεραστίων διαστάσεων πίστα όπου ο καθένας τρέχει μόνος του με κράνος και στολή, με το ποδόσφαιρο ή μια άλλη αθλητική δραστηριότητα. Το κάθε άθλημα έπρεπε να ελέγχεται ξεχωριστά.


Δεν μπορεί κανένας επιδημιολόγος ή υπεύθυνος να μας πείσει ότι 300 άτομα διανεμημένα με ασφάλεια (και με μάσκες) σε 5 κερκίδες της τεράστιας πίστας (220,000 τετρ. μέτρα) που χωράνε από 200 μέχρι 1,000 άτομα η κάθε μία, άρα που μπορούν με κάποιο πρωτόκολλο να ταξινομηθούν 30 ως 80 σε κάθε μια με ασφάλεια, θα προκαλέσουν πρόβλημα, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπεται, με βάση τα διατάγματα, να κάθονται 75 άτομα σε κλειστό χώρο.


Η απάντηση σας κ. ΧΧ αποδεικνύει την προχειρότητα των ανωτέρων σας ή/και των υπευθύνων στον έλεγχο των αιτημάτων. Και μην το πάρετε προσωπικά, δεν εννοώ εσάς η το τμήμα σας που είστε στην δύσκολη θέση να μας απαντάτε αρνητικά.


Η σωστή προσέγγιση σε μια χώρα που σέβεται τους επαγγελματίες του χώρου και τους πολίτες γενικότερα και παράλληλα κατανοεί την δυσκολία στην οποία βρίσκεται ο ιδιωτικός τομέας μήνες τώρα, θα ήταν να σταλεί ένας λειτουργός του Υπουργείου στην πίστα, να εξετάσει τον χώρο και σε συνεργασία με εμάς, τους πολίτες – εταιρείες που στείλαμε το αίτημα, να μας πει, έχοντας πλήρη εικόνα του συγκεκριμένου χώρου, αν μπορούμε να κάνουμε αγώνα με θεατές και αν αυτοί θα μπορούσαν να είναι 100 ή 300 ή 1,000 ή και κανένας. Μια προσέγγιση κοντά στον επαγγελματία/πολίτη. Προσέγγιση που δεν θα βλέπει τον αιτητή σαν υποψήφιο παράνομο, αλλά σαν επαγγελματία που θέλει να τον βοηθήσει χωρίς να προκαλέσει σε καμία περίπτωση θέμα στα μέτρα κατά της πανδημίας.


Η ζημιά που έχουμε υποστεί σαν αθλητικός χώρος και εταιρεία και θα υποστούμε για ακόμα τουλάχιστον τρεις βδομάδες στην απέραντη και ανοιχτή πίστα, λόγω ακριβώς της πιο πάνω γενικής προσέγγισης (όλοι οι αγώνες χωρίς θεατές μέχρι 9/11) είναι απογοητευτικός. Είναι γι’ αυτό που πολλές φορές οι πολίτες ξεσηκωνόμαστε, γιατί το δίκαιο μας πνίγει και γιατί η όποια εξουσία, δεν κάνει όπως θα έπρεπε σωστά την δουλειά της για τον απλό λόγο ότι κανένας δεν είναι υπόλογος για τις αποφάσεις του (της εξουσίας). Η εύκολη λύση εδώ, είναι η ομαδική μονοκονδυλιά: Κανένας θεατής σε κανέναν αγώνα.


Το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και για όλους τους επαγγελματίες του χώρου των εκδηλώσεων , μικρών και μεγάλων, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα πέρα από τα μέτρα, από τις άδικες και γενικευμένες αποφάσεις που λαμβάνουν οι ειδικοί, χωρίς να εξετάζουν λεπτομερώς την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Και εμένα, σαν πολίτη, δεν με ικανοποιεί μια απάντηση πως δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να το πράξει γιατί, απλούστατα, αυτό θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα που λειτουργεί εύρυθμα. Τα λιγοστά έξοδα για το κρατικό ταμείο για την χρηματοδότηση ύπαρξης τέτοιων ατόμων - λειτουργών σε εποχές κρίσης όπου θα έβλεπαν επιτόπου την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα αποφάσιζαν σωστά με βάση τα επιδημιολογικά κριτήρια, θα τα υπερκάλυπτε το ΦΠΑ και οι φόροι των δραστηριοτήτων που μια τέτοια υπηρεσία θα ενέκρινε να γίνονται σωστά και χωρίς κίνδυνο επιδείνωσης. Γνωρίζετε πόσες εταιρείες ηχητικής, εξεδρών, διοργανώσεων μικρών και μεγάλων, τραγουδιστές, ηθοποιοί, κινηματογράφοι κλπ υποφέρουν από τις γενικευμένες αυτές αποφάσεις; Και υπολογίστε ότι μπαίνουμε στον χειμώνα, δηλαδή σε νεκρή περίοδο.

Θα δημοσιοποιήσω την επιστολή και θα προσπαθήσω όσο μπορώ να πετύχω βελτίωση αυτής της απαράδεκτης γενικευμένης προσέγγισης των ειδικών.


Για ακόμη μια φορά σας διαβεβαιώνω ότι κατανοώ την δική σας προσωπική θέση καθώς και του τμήματος σας. Δεν φταίτε εσείς σε κάτι. Αντίθετα, στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, δείξατε κατανόηση.


Εκφράζω απλά επίσημα το παράπονο μου σαν ενεργός πολίτης και εύχομαι έστω και τώρα κάποιος να αναλάβει ευθύνη και να αναβαθμίσει την προσέγγιση προς όλα τα αιτήματα που τυχόν λαμβάνετε, πάντα με γνώμονα την σωστή προστασία κατά της επιδημίας.


Ευχαριστώ.


Με εκτίμηση


Στέλιος Κυθρεώτης

STS EventsΠρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων