• Stelios Kythreotis

Καλά τα μέτρα σε φάσεις, αλλά το Motorsport και άλλα ατομικά αθλήματα αδικούνται χωρίς λόγο

Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Και τα μέτρα, όσο αυστηρά κι αν είναι, τα τηρήσαμε και τα τηρούμε. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός όπως και άλλα ατομικά αθλήματα (τένις, σκοποβολή κλπ) αδικούνται παράφορα σε αυτή την πρώτη φάση των χαλαρώσεων. Και αυτό γιατί κανείς από τους ειδικούς δεν ασχολήθηκε στην λεπτομέρεια με την κάθε περίπτωση καθ το κάθε άθλημα ξεχωριστά, αυτό θα ήταν αδύνατο άλλωστε. Αδύνατο θα ήταν και να γνωρίζει λεπτομέρειες, γιατί άλλο επιδημιολόγος ή τεχνοκράτης και άλλο σπόρτσμαν ή οδηγός αγώνων, ή τενίστας. Η εύκολη λύση στην Κύπρο: Άστους απέξω να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Δεν πάει όμως έτσι. Κάποιος μπορεί να πει, ελάτε τώρα δεν αντέχετε ακόμα δυο βδομάδες; Αντέχουμε, αλλά γιατί; Για ποιο λόγο;Να μιλήσω για το μηχανοκίνητο αθλητισμό του οποίου είμαι μέλος και συγκεκριμένα τους αγώνες στην πίστα. Στην Κύπρο, έχουμε μια πίστα ταχύτητας αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας. Εκεί διεξάγονται Παγκύπριοι αγώνες Drift, Time Attack και βρίσκονται στα σκαριά αγώνες dragster, μοτοσικλέτας και καρτ.Το Motorsport, είναι ένα ατομικό άθλημα όπου στην πίστα ιδιαίτερα ο καθένας τρέχει μόνος του, φορώντας κράνος, balaclava (για όσους δεν ξέρουν αυτό που φοράνε μέσα από το κράνος και σε ταινίες το φοράνε και οι…ληστές), γάντια, στολή. Τα πρωταθλήματα όλων των αθλημάτων, όπως και το ποδόσφαιρο, πάνε κατά βαρβάρων. Πολλοί αθλητές στο μηχανοκίνητο άθλημα έχουν χορηγούς τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν, ενώ αρκετοί από αυτούς προτίθενται να τρέξουν στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο. Στις 5&6 Σεπτεμβρίου, πέραν των 10 Κύπριων πρωταθλητών θα τρέξουν στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Time Attack στις Σέρρες, ενώ και οι αθλητές του Drift κάθε χρονιά, τουλάχιστον 8, εκπροσωπούν την Κύπρο διεθνώς με πολύ καλά αποτελέσματα μάλιστα τέλος Σεπτεμβρίου. Κι όμως, κινδυνεύουν για 2-3 βδομάδες, να χάσουν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν, γιατί όπως ένας αθλητής στίβου χρειάζεται να κάνει προπόνηση, έτσι και ο οδηγός πρέπει να βρει το στήσιμο του αυτοκινήτου, τις πιέσεις των ελαστικών, τις ρυθμίσεις του κινητήρα κλπ.

Τα πρωταθλήματα τα οποία θα αρχίσουν χωρίς θεατές (μαχαιριά στο μέλλον πολλών αθλημάτων αλλά και αθλητικών κέντρων – και της πίστας) καθυστερούν, χωρίς λόγο και κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν. Και λέμε χωρίς λόγο γιατί κανένας ειδικός – και δεν τον κακίζω, απλά αναφέρω τα δεδομένα – δεν γνωρίζει που πέφτει η πίστα (σημ: η Achna Speedway είναι στην Άχνα, μοναδική στο είδος της στην Κύπρο), ούτε τι είναι το μηχανοκίνητο σπορ - που δεν είναι μόνο το ράλι που διεξάγεται στα δάση-. Και επιπλέον κανένας ειδικός δεν περιμέναμε να φθάσει σε τόση λεπτομέρεια, να ασχοληθεί με το κάθε άθλημα ξεχωριστά. Γι’ αυτό και γράφουμε αυτό το άρθρο εξάλλου.Λέμε χωρίς λόγο και άδικα γιατί, χωρίς να είμαστε ειδικοί έχουμε απλή λογική. Ρωτάμε λοιπόν: Ποιος κινδυνεύει περισσότερο 10 άτομα στο γραφείο που όλο και κάπου θα «κουτουλλίσουν», 100 άτομα στην υπεραγορά που θα διασταυρώσουν τον δρόμο τους δεκάδες φορές με άγνωστους, 5 άτομα σε ένα φούρνο ή 10 άτομα στην πίστα, ο καθένας μέσα στο αυτοκίνητο του ή στην μοτοσικλέτα του επάνω φορώντας στολή κράνος και balaclava; ‘Η δύο τενίστες που παίζουν από απόσταση 20 μέτρων ο καθένας; Ή δύο αθλητές στο σκοπευτήριο;


Η απάντηση είναι εύκολη για όλους μας: Τα ατομικά αθλήματα όπως είναι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην πίστα, το τένις, η σκοποβολή και πολλά άλλα, είναι πιο ασφαλή αυτή την περίοδο σε θέμα μετάδοσης του ιού από ότι στην υπεραγορά, στο γραφείο και στον φούρνο.Δεν ξέρω αν αυτό το μήνυμα θα φτάσει στα αυτιά των υπευθύνων, αλλά στη φράση του διατάγματος «για τους αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ολυμπιακής Επιτροπής (σημ. σεβαστοί, αλλά λιγότεροι των 10) που μπορούν να κάνουν χρήση ανοικτών και υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων», θα έπρεπε να γίνει άμεσα μια ειδική προσθήκη για τα ατομικά αθλήματα. Θα ήταν χρήσιμη και είναι απαίτηση όλων των υπόλοιπων πρωταθλητών και των Ομοσπονδιών τους.


Γιατί υπάρχει αυτή η κατηγοριοποίηση για Ολυμπιακά αθλήματα και μη; Τα υπόλοιπα αθλήματα είναι υποδεέστερα; Οι αθλητές του motorsport έχουν σημαντικές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να προπονηθούν και να προετοιμαστούν, με ασφάλεια βέβαια, πάντα (μεγαλύτερη από τις υπεραγορές και τα γραφεία). Γιατί το να πας να κολυμπήσεις σε άλλη επαρχία θεωρείται πιο ασφαλές από το να αθληθείς οδηγώντας μόνος σου το αυτοκίνητο σου, την μοτοσικλέτα ή το κάρτ, φορώντας στολές και τα σχετικά;

Η πίστα ταχύτητας, είναι μια αχανής έκταση. Η απόσταση των πιτς μεγάλη. Δέκα οδηγοί που θα πάνε για προπόνηση στην Achna Speedway, ούτε καν θα βρεθούν φάτσα με φάτσα, αν δεν το επιδιώξουν.


Οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, οι τενίστες – αθλητές, οι σκοπευτές, πάντα τηρώντας τις υπόλοιπες παραμέτρους (απόσταση, αντισηπτικά, μάσκες όπου απαιτούνται) θα έπρεπε να είναι στην προπόνηση τώρα. Δεν κατηγορούμε κανένα, αντίθετα δίνουμε τα εύσημα σε Υπουργό και την ομάδα που στηρίζει την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Όμως είναι κρίμα λόγω μη ευχέρειας να ασχοληθεί κάποιος στην κάθε λεπτομέρεια (όπως έγινε άλλωστε με τα επιδόματα και τις μετέπειτα διορθωτικές κινήσεις της Υπουργού) με τα ατομικά αθλήματα που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής από επίπεδο προπόνησης και διεθνών/τοπικών υποχρεώσεων – αλλά δεν είναι ολυμπιακά αθλήματα.


Εύχομαι αυτή η φωνή να εισακουστεί για όλα τα ατομικά αθλήματα στην Κύπρο. Άμεσα, όχι σε 15 μέρες, γιατί πολύ απλά, δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης.

Στέλιος Κυθρεώτης

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

F1 - Mikka Hakkinen