• Stelios Kythreotis

Στέλιος Κυθρεώτης: Να παραιτηθεί όποιος ευθύνεται για βίαιη καταστολή εκδήλωσης.

Θα πρέπει κάποια πράγματα να λέγονται ως ακριβώς συμβαίνουν.Θα πρέπει κάποια πράγματα να λέγονται ως ακριβώς συμβαίνουν. Νιώθω την ανάγκη να γράψω, γιατί βλέπω μια εκμετάλλευση των γεγονότων από άτομα, υποψήφιους, παρατάξεις και κόμματα.


Η δική μου θέση, ο οποίος κατέρχομαι και σαν αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής με τον ΔΗΣΥ, είναι η ακόλουθη:

Όντας κι εγώ ένας από τους ενεργούς πολίτες που έχουν λάβει μέρος σε δεκάδες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και όντας ένας από τους πρωτεργάτες της μεγάλης πορείας από την Πλατεία Ελευθερίας προς το Προεδρικό την επομένη της έκρηξης στο Μαρί, έχω προσωπικά δεχθεί απειλές από την τότε εξουσία πως σαν πρωτεργάτης (και ιδιοκτήτης τότε της Offsite) ήμουν «ο πρώτος στη λίστα για να συλληφθώ». Και πολλές άλλες φορές όταν συνεχίσαμε τις εκδηλώσεις, στο προεδρικό είχαμε πίεση από την αστυνομία.

Θυμίζω ότι στις 12 Ιουλίου το 2011, δεκάδες απλοί πολίτες, δεχθήκαμε χωρίς λόγο δακρυγόνα στην είσοδο του προεδρικού. Υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες


Αυτό δεν το λέω για να ξύνω πληγές από το παρελθόν, αλλά για να παραλληλίσω κάποιες λανθασμένες θέσεις με το ότι τώρα είναι όλα λάθος και πως πρώτη φορά βλέπουμε το έργο αυτό. Δεν είναι έτσι. Ούτε βέβαια για να μειώσω τις ευθύνης της σημερινής εξουσίας


Όμως δεν μπορώ να μένω σιωπηρός σαν ενεργός πολίτης και δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, μιας και έχω συμμετέχει με πολλούς φίλους από όλες τις παρατάξεις πλην του ΑΚΕΛ σε πολλές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις κατά της διαφθοράς. Ούτε συνένοχος της διαφθοράς νιώθω, ούτε καλύπτω κανέναν.Πριν προλάβει κάποιος να μου πει ότι «καλύπτω» το κόμμα με το οποίο κατέρχομαι καθώς και την σημερινή κυβέρνηση, εξηγούμαι:


Καταρχήν, το κόμμα που κατέρχομαι, έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζητά εξηγήσεις για τα συμβάντα και ανεξάρτητη έρευνα γιατί «η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της».


Από κει και πέρα, για την κυβέρνηση και την εξουσία γενικότερα, έχω να πω ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση από την Αστυνομία προς διαδηλωτές. Μιλώ για την υπέρμετρη χρήση βίας προς πολίτες η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές.


Λέγοντας αυτό, η άποψη μου είναι πως θα πρέπει άμεσα να βρεθεί ο ιθύνων νους της οδηγίας για βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Πρέπει να λογοδοτήσει οποιοσδήποτε ευθύνεται, είτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είτε στην Αστυνομία, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκονται. Και όταν λέω «λογοδοτήσει», εννοώ παραίτηση, διαθεσιμότητα και όχι το γνωστό και τετριμμένο της «ανάληψης πολιτικής ευθύνης».


Και επιπλέον πρέπει να τιμωρηθούν μέσα από τα βίντεο όσοι αστυνομικοί είχαν οδηγία να σταματήσουν τους διαδηλωτές και το έπραξαν χρησιμοποιώντας πέραν του δέοντος βία, είτε πατώντας κάποιον στο λαιμό (!) είτε κοπανώντας τον στο κεφάλι, είτε στοχεύοντας σε πρόσωπα με το πιεσμένο νερό.Δεν είναι σωστό όμως κάποιοι με τους οποίους βρισκόμασταν στους δρόμους μαζί ενάντια στη διαφθορά, να θεωρούν ότι σήμερα είναι μόνο αυτοί οι υποστηρικτές των θυμάτων, λες και εμείς, οι υπόλοιποι ενεργοί πολίτες, είμαστε οι θύτες.


Συνοψίζοντας λοιπόν, θυμίζω σε όλους ότι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και πως αυτό πρέπει να πολεμήσουμε. Την πόλωση.


Καταδικάζω απερίφραστα την βίαιη αντιμετώπιση της προχθεσινής πορείας


Καταδικάζω την πιθανότητα, εάν υπήρξε, κομματικής παρακίνησης σε πρόκληση επεισοδίων.


Καταδικάζω την με διάφορες δηλώσεις κομματική εκμετάλλευση των βίαιων γεγονότων από όπου κι αν προέρχεται.


Και ζητώ την παραίτηση και όχι την ανάληψη πολιτικής ευθύνης, όποιου έδωσε την οδηγία για υπέρμετρη χρήση βίας όσο ψηλά κι αν βρίσκεται ή όποιου οργάνου έχει τυχόν παραβεί τους όρους και χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία.Στέλιος Κυθρεώτης

*Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας

Δημοκρατικός Συναγερμός Νο 8.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων