• Stelios Kythreotis

Συνεργατισμός… Αυτή ήταν η «Τράπεζα του Λαού»

Ακούμε τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις στη Συνεργατική Τράπεζα οι οποίες βέβαια ήταν αναμενόμενες. Ρεκόρ μη εξυπηρετούμενων δανείων ίσως και στην Ευρώπη…
Ακούμε τις διάφορες ατάκες και κατευθυνόμενες κυρίως από κόμματα παλαιολιθικής προσέγγισης διαμαρτυρίες για την «Τράπεζα του Λαού» και θυμώνω γιατί σε αυτό τον τόπο, διοργανώνουμε μια διαμαρτυρία, κάνουμε μια δήλωση στα κανάλια και είμαστε καλυμμένοι στους - όλο και λιγότερους - οπαδούς μας. Τράπεζα του Λαού… Τι εννοούν;

Όντως, ο Συνεργατισμός ήταν «πιο κοντά στο Λαό», στον μέσο κύπριο. Ας αναλύσουμε το «πιο κοντά», γιατί το «Λαό» τον ξέρουμε. Όταν κάποιος πήγαινε στις υπόλοιπες Τράπεζες - όπου ας πούμε ήταν κάπως πιο δύσκολο να δανειστεί κάποιος - και δεν μπορούσε να εξασφαλίσει δάνειο (γιατί δεν είχε κάποιο γνωστό, ή δεν είχε πολιτικό μέσο, ή δεν δικαιολογείτο ο δανεισμός) τότε μέσω κόμματος, γνωστού του διευθυντή υποκαταστήματος ή άλλου «μέσου» ή του μουχτάρη του χωρκού του, πήγαινε στον Συνεργατισμό και λάμβανε δάνειο.

Το δάνειο που λάμβανε από την «Τράπεζα του Λαού»:

- Ήταν με ή/και χωρίς εξασφαλίσεις, ανάλογα με τη «ράχη» που έβαζε ο παπάς του δανειζόμενου και το «μέσο» που είχε.

- Ήταν πέρα από τα λεφτά που ζήταγε αρχικά για δάνειο πολλές φορές, γιατί ήταν «ευκαιρία» να τσοντάρει και κανένα αυτοκίνητο ή κάτι άλλο στο δάνειο.

- Ήταν με υποθήκη πολλές φορές υπερεκτιμημένης αξίας από γνωστό φίλο για να δικαιολογεί τυπικά μεγαλύτερα ποσά δανεισμού.

- Ήταν δανεισμός πέραν των δυνατοτήτων του δανειζόμενου και όταν δεν μπορούσε να το αποπληρώσει, έπαιρνε νέο δάνειο «ως πάρα τζει».

- Ήταν με το «χαμηλό» τότε επιτόκιο του 8,5%, αργότερα 6,5% μέχρι πρόσφατα και άντε να το αποπληρώσεις. Υπερβολικά ψηλό κόστος το οποίο μας πήρε χρόνια να το καταλάβουμε…

- Ήταν εταιρικός δανεισμός σαν στεγαστικό δάνειο ή αντίθετα ή σαν καταναλωτικό, ανάλογα με το επιτόκιο που ο «φίλος» στην τράπεζα σου εισηγείτο να υιοθετήσεις τότε και άντε βρες άκρη σήμερα ποια είναι στεγαστικά και ποια εταιρικά…

Ο Συνεργατισμός ήταν η «Τράπεζα του Λαού». Επειδή σε κανένα δεν έλεγε όχι. Κυρίως στους φίλους κομμάτων και «παραγόντων» του τόπου (βλέπε ο «παράγος» που όλα τα κανονίζει…). Ήταν η Τράπεζα που δεν ακολουθούσε διεθνείς κανόνες αλλά κυπριακούς. Με κομματικά στελέχη σε πολλά υποκαταστήματα, για βολέματα των γνωστών του γνωστού…

Το αποτέλεσμα; Υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εταιρείες με δανεισμό που δεν μπορεί ποτέ να αποπληρώσουν μετά την κρίση, δανεισμός χωρίς υποθήκες, συνειδητοποιημένοι κακοπληρωτές, κόκκινα δάνεια. Μέχρι και δάνειο σε 97χρονο για 10 χρόνια αποπληρωμή έδωσε αυτή η Τράπεζα (δεν είναι αστείο, είναι πραγματικότητα) έχοντας το παγκόσμιο ρεκόρ! (Σημ: ο δανειζόμενος πέθανε στα 100…).

Το πάττισμα της Τράπεζας του Λαού με τέτοια δεδομένα, μοναδικά στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, είναι δεδομένο. Οι αστείες κραυγές των κομματικών στελεχών που έχασαν την πρόσβαση σε δάνεια προς άγραν ψήφων και των μεσάζοντων πατρόνων - των συντεχνιών δηλαδή - φαντάζουν σαν φωνές από το παρελθόν. Ακούστε δήλωση του γγ του ΑΚΕΛ: «ο υπουργός», λέει, «μετατρέπει τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε μια ακόμα εμπορική τράπεζα». Δηλαδή μετατρέπει το κάποτε ξέφραγο αμπέλι του Χλωρακιώτη και της λοιπής συνεπαρτζιάς βολεμένων σε κανονική τράπεζα με κανόνες, επειδή πλέον, δεν σώζεται. Έγκλημα! «Κάτω τα χέρια από το λαό», φωνάζουν.

Μετά από τόσα χρόνια λαμογιάς, υπερδανεισμού, κόκκινων δανείων από φεσωμένους πολίτες που υπερδανείστηκαν και από απατεώνες που δεν έδωσαν επαρκείς εγγυήσεις στα δάνεια τους με τη συμβολή του «μέσου» τους, τα οποία δεν θα πληρωθούν ποτέ, το να βγαίνουν κάποιοι και σε διαδηλώσεις υπέρ της «Τράπεζας του Λαού» είναι πρόκληση. Είναι τα απομεινάρια της κυπριακής λαϊκής κουλτούρας και του παλαιοκομματισμού που η κοινωνία των νεότερων ηλικιών - και όχι μόνο - τα καταδικάζει και τα στέλνει στα αζήτητα με την αποχή, την απάθεια και την απέχθεια.

Να πω βέβαια ότι πάντα υπάρχουν οι σωστοί δανειζόμενοι, οι τραπεζίτες και υπάλληλοι της Συνεργατικής με συνείδηση, οι εταιρείες και άτομα που βοηθήθηκαν από την Συνεργατική σαν Τράπεζα. Όμως ακόμη και αυτοί δεν αρκούν για να αλλάξουν την εικόνα μιας «Χλωρακιώτικης» παρέας που αλώνιζαν τα υποκαταστήματα με άκοπα λεφτά υπό τις κομματικές προσταγές αυτών που σήμερα φωνάζουν για διαφάνεια και «Τράπεζα του Λαού». Εν τους «πάτσους» του Λαού που θέλετε.

Στέλιος Κυθρεώτης

**Καλή Ανάσταση σε όλους**


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων